Kort nieuws


De jonge Vincent die Theo was

Onlangs was in het nieuws dat een foto waarvan altijd is aangenomen dat de 13-jarige Vincent van Gogh erop stond, bij nader inzien een portret is van zijn broer Theo op 15-jarige leeftijd.


Misschien herkende je de foto, want een bewerking ervan hangt bij a.s.r. bij de loungebanken. Kunstenaar Hans Bosman (1958-2012) heeft hem namelijk gebruikt als uitgangspunt voor zijn schilderij.


Bosman was gefascineerd door vroege fotografische portretten, zoals die rond 1900 in fotostudio’s gemaakt werden en zo ook de beroemde foto van, naar men altijd dacht, Vincent van Gogh. In die tijd moest je minutenlang bewegingloos stilstaan om een foto te kunnen maken. Hierdoor ontstond een zekere verstarring in de houding en uitdrukking van de geportretteerde. Dat zie je ook in dit schilderij terug.

Collega’s ‘van de kook’ bij Miele

Alle collega’s van Pensioenen hebben in november in groepen een kookworkshop bij Miele gedaan. Deze klant van Pensioenen werkte graag mee aan de workshops, die de afsluiting waren van het tweede blok van De Uitdaging, het leiderschapsprogramma van Pensioenen. In dit blok stond het thema Doen centraal.


Op vijf verschillende avonden gingen teams bij Miele aan de slag. Niet alleen werden er heerlijke gerechten gemaakt, ook gaf elk team een pitch waar in één minuut een doel met bijbehorende actie uit de Doe-boom werd toegelicht.

Organisator Debbie Brouwer: ‘Wat een creativiteit kwam daarbij los. Gedichten, een lied en zelfs een rap. En de meeste strak binnen de minuut. Deze creativiteit en manier van samenwerken passen helemaal bij de doelen van De Uitdaging: hoe blijf je binnen de kaders maar bereik je toch met elkaar en op een andere manier dan normaal je doel.’

Vrijdaglunch:
Meet & Greet over misdaad

Misdaadverslaggever Bram Endedijk (NRC) vertelde tijdens de eerste Meet & Greet over de misdaad in Brabant en hoe het zover heeft kunnen komen.


Endedijk, schrijver van het boek ‘We regelen het zelf wel’, vertelde op vrijdag 9 november over recreatieparken, verlaten industrieterreinen en boerderijen, waar politie-invallen, liquidaties, wietplantages, drugslabo­ratoria en wapenhandel aan de orde van de dag zijn. Ambtenaren worden bedreigd, boeren staan onder druk en minuscule dorpjes zijn overgenomen door drugscriminelen. ‘Je zou het niet denken, want Brabant heeft de reputatie van gemoede­lijkheid, carnaval en gezelligheid. Maar er bestaat ook een heel donkere kant van deze provincie, want jaarlijks wordt er voor miljarden euro’s aan verdovende middelen gemaakt.’


Gilbert Mattu, directeur Services: ‘De Meet & Greet hebben we in samenwerking met jongerenvereniging Nexus opgezet. We willen in de toekomst regelmatig zulke sessies organiseren, waardoor je geïnspireerd het weekend ingaat. En tijdens zo’n lunch kun je makkelijk collega’s ontmoeten, vandaar de naam. Met een opkomst van meer dan 100 collega’s kijken we zeer tevreden terug op deze eerste Meet & Greet!’


Suzanne Bruls van NeXus: ‘Voor ons eens een event dat niet gericht was op de jongeren van a.s.r. maar voor heel a.s.r. Met Bram als spreker hebben we zeker iemand gevonden met een interessant en bijzonder verhaal dat iedereen aanspreekt. Als we kijken naar de opkomst, de vragen die gesteld werden en de reacties achteraf, dan kunnen we concluderen dat de sessie meer dan geslaagd was!’

Nieuwe klok voor Utrechtse Buurkerk

Collega Eric Vriezen diende vorig jaar een Stimulansplan (zie ook achterpagina) in om geld in te zamelen voor nieuwe klokken voor de Utrechtse Buurkerk. Zaterdagavond 27 oktober was het zover. Op het Domplein werd in een ter plekke opgebouwde veldoven een vat met brons tot hoge temperatuur (1100 graden) opgestookt en in de gereed­staande klokkenmal gegoten. De kerkklok met de naam Catharina Amalia en een gewicht van maar liefst 230 kg is op 11 november opgehangen in de Buurkerk.