De kunstkeuze van...Kees Tuijnman, directeur IT&C:

'Deze schilderijen intrigeren me. Is het een oud-directeur?'

Kees Tuijnman wilde als kunstliefhebber graag meedoen aan deze rubriek, maar welk kunstwerk te kiezen? Uiteindelijk koos hij niet voor de schoonheid van een werk, maar voor de vragen die het bij hem oproept. ‘Mooi vind ik deze kunstwerken niet, maar ze intrigeren me vooral. Iedere keer als ik erlangs loop vraag ik me af wie de man met het hondje is. Is het een directeur die zich zo heeft laten portretteren? En waarom? En is de man die op het kunstwerk dat ernaast hangt dezelfde persoon? Ik ben heel benieuwd naar de achtergrond van deze kunstwerken. Ik heb zelf ook een hondje waar ik dol op ben, maar geloof ik niet dat ik me zo zou laten schilderen. Wie de baas is? Het hondje natuurlijk!’

'Hier hangen drie portretten van Emo Verkerk'


‘Het portret met het hondje is getiteld The mayor, de burgemeester. Het is, net als de twee die ernaast hangen (er hangt nog een derde portret, niet zichtbaar op de foto, red), gemaakt door de Nederlandse schilder Emo Verkerk (1955). Het zou goed kunnen dat dit een portret is van Jeroen Staatsen, die van 2001-2005 burgemeester van Den Helder was, want Verkerk schilderde regelmatig portretten van bekenden uit zijn naaste omgeving. Verder zie je de verwijzing naar de zee vaak terug in zijn schilderijen.


De drie portretten die hier hangen, zijn geschilderd op doek, marmer en op hout. Verkerk daagt zichzelf steeds opnieuw uit om zijn schilderkunst verder te onderzoeken en te vernieuwen. Zo zoekt hij naar nieuwe materialen en technieken om vanzelfsprekendheid in zijn werk te voorkomen. Zijn kunstwerken zijn dus lang niet altijd schilderijen, maar vaak assemblages van allerlei soorten materialen en ongebruikelijke, simpele gevonden voorwerpen.


Verkerk woont in Den Helder en schildert sinds 1977 portretten van kunstenaars, schrijvers, filosofen en musici voor wie hij een grote waardering en interesse heeft. Geen realistische portretten, maar hij geeft zijn eigen idee weer, vermengd met elementen uit zijn eigen leven. Het portret op marmer is van de Nederlandse dichter Hendrik de Vries en het portret met het visnet is een Russische schrijver Venedikt Jerofejev (bekend van ‘Moskou op sterk water’).

Sigrid Vegter, conservator