M'n kind heeft jullie brocolisoep gegeten,
mag ik het recept?
Betaalbare en gezonde lunches voor alle basisschoolleerlingen. Dat is het doel van LunchMaatjes, de stichting die Jos Lutterman met zijn broer Jeroen oprichtte. Sinds 3 april worden de dagelijkse lunches voor de basisscholen bij a.s.r. bereid. ‘Deze keuken is een vliegwiel om verder te groeien.’
Door Martin Veldhuizen
Jos Lutterman verdiende volgens eigen zeggen ‘ontzettend veel geld’ bij de Rabobank. De zzp’er werkte er als businesscontroller, maar vond zijn werk steeds minder leuk. Drie jaar geleden zag hij een poster waarop stond: Wat betekent het voor de wereld als jouw baan verdwijnt? ‘Ik reageerde eerst wat lacherig, maar realiseerde mij al snel dat de wereld dan gewoon door zou draaien.’
Toen kort daarna zijn opdracht bij de bank afliep, laste Jos een moment van reflectie in. Hij ging nadenken over wat hij nu eigenlijk wilde en juist in die periode werd zijn moeder ernstig ziek. Samen met broer Jeroen verzorgde hij haar, totdat ze enkele maanden later overleed. ‘Ik had geen zin om terug te gaan naar de financiële wereld. Ik wilde iets doen met mijn passie voor ondernemen en koken en wilde maatschappelijk relevant zijn. Toen ik met de directrice van de basisschool van mijn dochters sprak over de kansongelijkheid in de broodtrommels, viel bij mij het kwartje. Zij zag steeds vaker kinderen die iets ongezonds of helemaal niets te eten meekregen van hun ouders, ik besloot daar iets aan te doen.’
Zelfsmeerlunches Samen met zijn broer richtte Jos de stichting LunchMaatjes op, waarmee ze gezonde zelfsmeerlunches aanbieden aan kinderen op Utrechtse basisscholen. Ze begonnen in de herfst van 2020 vanuit huis en konden later in een sportkantine en de keuken van het ZIMIHC theater terecht. Toen ze daar begin dit jaar uit hun jasje groeiden, kwam Jos in contact met Albron. De cateraar gebruikt een aantal keukens in de regio niet optimaal en stelde voor een keuken met LunchMaatjes te delen.
Een van die keukens was die van a.s.r. en toen Jos een kijkje nam, was hij direct verkocht. ‘We zijn heel blij met de enorme ruimte, de spoelstraat en de koel- en vriescel. Deze keuken is een vliegwiel om verder te groeien.’
‘De connectie was snel gelegd’
Om haar opdrachtgevers beter te begrijpen, organiseert Albron regelmatig sessies waarbij een spreker van een opdrachtgever wordt uitgenodigd. ‘Bij één van die sessies hield jullie duurzaamheidsmanager Justus Beijk een mooi en duidelijk verhaal over de investeringen die a.s.r. doet in bedrijven die bijdragen aan een betere wereld’, vertelt Albron-inkoper Tjeerd Nuijen. ‘Toen LunchMaatjes kort daarna de hulpvraag stelde of wij keukenruimte beschikbaar hadden, was de connectie met a.s.r. snel gelegd.’
Marco Meetz, hoofd Facility & Support, hoefde niet lang na te denken over dit verzoek en ook de collega’s van Foundation waren direct enthousiast. ‘Helaas zijn er nog steeds kinderen die geen lunch mee naar school krijgen of een lunch die allerminst gezond is. Het is mooi dat a.s.r. daar samen met LunchMaatjes en Albron iets aan kan doen’, vindt Marco.
Want Jos en Jeroen willen niet dat het bij de vier basisscholen blijft die nu dagelijks een compleet verzorgde lunch krijgen. ‘Op ongeveer dertig basisscholen in Utrecht is de nood hoog. We kunnen ze misschien niet alle dertig vanuit de keuken van a.s.r. bedienen, maar een stuk of vijftien moet wel lukken. Als we verder moeten opschalen heeft Albron hopelijk nog een andere keuken beschikbaar.’
Halvering zorgkosten Dagelijks beleggen 15 van de in totaal 35 medewerkers, ROC-stagiairs en mensen van het UW (sociaal werkbedrijf), hier sinds 3 april de boterhammen voor de jongste leerlingen. Ze snijden de salades, bereiden de warme hap en pakken alles in. ‘Daarna brengen we de lunch, inclusief borden en bestek, naar de basisscholen. We bouwen het buffet op, helpen de leerlingen met hun keuzes en proberen ze steeds wat nieuws te laten proeven. Daarna nemen we alles weer mee en maken de spullen bij a.s.r. schoon.’
Jos moet harder werken dan hij ooit bij de Rabobank deed en verdient aanmerkelijk minder. Toch is hij een stuk gelukkiger. “M’n kind heeft jullie broccolisoep gegeten, mag ik alsjeblieft het recept?”, mailde een ouder hem laatst. Volgens Jos blijkt uit onderzoek dat kinderen die minstens één keer per dag gezond eten beter in hun vel zitten, beter presteren en een kleinere buikomvang hebben. ‘Ik hoop met a.s.r. en Albron in gesprek te kunnen om er een positieve businesscase van te maken. De huidige generatie kinderen kost de samenleving straks jaarlijks twee miljard euro aan zorgkosten. Met één gezonde maaltijd per dag wordt dat gehalveerd en bespaar je een miljard euro per jaar. Nu investeren betekent letterlijk investeren in de gezondheid van de volgende generatie.’ •