Budgetcoach Eef van Opdorp:
‘Je relatie met geld kun je niet beëindigen,
maar wel verbeteren’
Betaalpijn, reptielenbrein, het anker-principe en geldtypes als de Sint-Bernard en Held. In anderhalf uur geeft Eef van Opdorp 90 collega’s een leerzame en herkenbare inspiratiesessie over geld. Eef is bekend van het tv-programma Uitstel van Executie (‘Martijn Krabbé is écht klein’) en helpt als budgetcoach ook achter de camera’s mensen met het op orde krijgen van hun financiën. Kern van haar verhaal: Als je weet hoe je brein werkt kun je patronen herkennen én doorbreken.
Door Sandra Meijer
Eef begint de sessie met een uitleg over ons brein. Naast ons reptielen-brein (gericht op overleven) en emotionele brein (je voelt je verdrietig, of vindt dat je iets verdient) blijft er maar zo’n vijf procent van ons brein over waarmee we bewuste keuzes maken. Neuromarketing weet hier perfect op in te spelen. ‘Weet je hoe Ikea werkt, vraagt ze de zaal. Je ziet geen ramen om je een gevoel van “oneindig” veel tijd te geven. In het begin staan zaken die je makkelijk meeneemt waarmee je brein in de aankoopmodus gaat en na de kassa wordt jouw “betaalpijn” verholpen door een goedkoop ijsje of Zweedse gehaktballetjes.’
Ook het anker-principe komt voorbij, met als voorbeeld de aanschaf van een bed. Het eerste bed dat je ziet als je binnenkomt, is 10.000 euro. Hartstikke duur, maar bewust gedaan. Het zorgt ervoor dat jouw brein dit ziet als het ‘ware’ bedrag. Zie je vervolgens bedden van 5.000 en 7.500 euro, dan is de kans groot dat je die van 5.000 te goedkoop vindt. Dat kan geen goed bed zijn, is de gedachte, omdat het verschil met het ware bedrag te groot voelt. Dus je gaat voor die van 7.500 euro. En dat was altijd al het doel van de verkopende partij. ‘Zodra je weet hoe je geldbrein werkt, kun je er bewuster mee omgaan.’
Heb jij geldzorgen? Blijf er niet mee zitten
- Ga het gesprek aan met je leidinggevende. Voel je je daar niet vrij in:
- Neem contact op met de HRspecialisten Vitaliteit en Verzuim (hr.vitaliteit@asr.nl) of:
- Benader Stichting Sociaal Fonds van a.s.r., dat collega’s helpt die om wat voor reden dan ook in financiële problemen zijn geraakt. Ze helpen je bijvoorbeeld om je financiële zaken op orde te krijgen voor een beter inzicht in inkomsten en uitgaven. Ze kunnen je begeleiden naar het juiste overheidsloket voor hulp. En ook een renteloze lening behoort tot de mogelijkheden.
De aanvraag en je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Kijk op Sam (Over a.s.r.>Maatschappelijk betrokken> Sociaal Fonds) voor de contactgegevens.
Schaam je niet om hulp te vragen!
Eef van Opdorp is een gecertificeerd budgetcoach en bekend van Uitstel van Executie. Dit tv-programma is inmiddels gestopt maar Eef krijgt nog steeds mailtjes van wanhopige mensen die door de bomen het bos niet meer zien. En berichten van kijkers die vertellen hoeveel ze geleerd hebben van het programma. Om met meer mensen haar inzichten te delen, schreef ze het boek Gek van geld, dat ook de basis is van haar inspiratiesessie bij a.s.r.
Op haar website www.eefvanopdorp.nl kun je dit boek bestellen en de (gratis) test doen om te kijken welk geldtype jij bent. Er zijn ook enkele boeken beschikbaar om te lenen, neem hiervoor contact op met collega Anne-Floor Mud.
Eef legt verder uit dat je eerste ervaring met geld ook doorwerkt in je leven. Een minder goede ‘geldstart’ (doordat er bijvoorbeeld door een scheiding nooit geld voor iets was) vergroot de kans dat je op latere leeftijd een moeilijke relatie met geld hebt. Heb je vertrouwen in geld of boezemt het je angst in? Op haar website kun je met een gratis test uitvinden welk geldtype jij bent. Ben jij misschien een Sint-Bernard die de problemen van een ander op zijn nek neemt en daardoor zelf geldzorgen heeft?
Want daar gaat het in de sessie uiteindelijk om: zorgen dat je niet in de geldzorgen komt of er zo snel mogelijk uitkomen als dat wel gebeurt. ‘Je relatie met geld kun je nooit beëindigen, maar het goede nieuws is dat je hem wel kunt verbeteren!’ Mede namens a.s.r. doet ze daarom tot slot de oproep om goed om je heen te kijken. ‘Ken je iemand bij wie je geldzorgen of geldstress vermoedt, ga het gesprek aan. Gemiddeld duurt het namelijk drie tot vijf jaar voordat mensen zelf om hulp vragen. Als jij ze over de drempel helpt om hulp te vragen, voorkom je grotere problemen in de toekomst.’ •