IN BEWEGING

PIJLER FYSIEKE EN MENTALE GEZONDHEID

Ton Hakkert, teammanager AOV

Sport 2 tot 3 keer in de week bij a.s.r. en volgde de workshop Goede Nachtrust

‘Iemand zei mij eens: “Tot je 40e zorgt je lichaam voor jou, daarna moet jij voor je lichaam zorgen”. Ik ben nu 51 en dat doe ik dus ook. Ik sport veel en let op mijn voeding. En over de workshop Goede Nachtrust had ik positieve geluiden gehoord, dus daar was ik wel nieuwsgierig naar. Het is grappig, je doet het heel veel uren op een dag, maar van slapen weet je eigenlijk

niet zoveel. Nou, de trainer wist ontzettend veel te vertellen. Bijvoorbeeld hoe belangrijk slaap is om je fysiek goed te voelen. Tijdens je slaap voer je afvalstoffen af, herstelt je lichaam zich van de dag en ook je spiergroei gebeurt ’s nachts. Alle reden dus om je slaap serieus te nemen.


Korte powernap

Weetjes die ik mee heb genomen, zijn bijvoorbeeld dat je na 20 minuten in een diepere slaap komt en dat daarom een powernap overdag juist niet langer mag duren. En ook dat je geen slaap kunt inhalen. En om goed in slaap te komen, kan het nuttig zijn om een ritueel in te bouwen, net als je dat bij kinderen doet met een verhaaltje voor het slapen gaan. Zo bereid je je lichaam voor op de slaap. Ik ga hier bewuster mee om. Ik probeer op gezette tijden naar bed te gaan en check bijvoorbeeld niet meer vlak voor het slapen gaan mijn telefoon.

2x per week sporten

Ik sport hier ook minimaal 2 keer per week, meestal ’s morgens. Dan lekker douchen en aan het werk. ’s Avonds sporten zeg je volgens mij makkelijker af omdat je moe bent. Een werkdag, eten, kids naar bed brengen, en dan moet je de deur nog uit. Dus die sportschool hier is echt een uitkomst. Geweldig dat a.s.r. zo in de vitaliteit van haar medewerkers investeert. En dat gaat veel verder dan alleen het fysieke deel. Bij AOV is er een jaarprogramma over vitaliteit met elk kwartaal een ander thema. Zo is ook werkdruk aan bod geweest. De rode draad bij alles: je staat zelf aan het roer. Dat heb ik ook in mijn loopbaan ervaren. Ben op verschillende afdelingen uiteenlopende uitdagingen aangegaan. Als je zelf wilt, dan kan hier veel.’

WIL JIJ OOK IN BEWEGING KOMEN?

Er is een uitgebreid aanbod van opleidingen en trainingen. Ook kun je workshops volgen en begeleiding krijgen om je duurzame inzetbaarheid te vergroten. Kijk op Mijn Ontwikkeling of neem contact op met het team In Beweging.