Kort nieuws


Kunst en Historisch Bezit met Martien weer op volle sterkte

Met de komst van Martien van der Heijden is het team van de Stichting Kunst en Historisch bezit weer compleet. Conservator Sigrid Vegter: ‘De vacature stond al even open, maar het was niet makkelijk om iemand te vinden die niet alleen archiefinzicht heeft, maar ook thuis is in de digitale wereld en IT. Het is mooi dat we het digitale en fysieke archief voor documenten aan Martien kunnen toevertrouwen.’


Beheerder Piet de Vries en Sigrid zijn, met steun van Astrid Melger van Corporate Communicatie, druk bezig met de voorbereidingen van de expositie 300 jaar a.s.r. die begin januari geopend wordt. ‘Hiervoor zijn we ook altijd nog geïnteresseerd in historische zaken die wellicht nog bij iemand op zolder liggen.’

Een autorit naar Helsinki
aan CO2 bespaard!

Wat a.s.r. real estate betreft houdt het verduurzamen van woningen niet op bij de deur. Ook in het huishouden valt genoeg te besparen. Daarom riep zij bewoners van de Lamerislaan in Utrecht op om 4 maanden een ‘energy battle’ aan te gaan. En met succes: gemiddeld werd er ruim 16% energie bespaard per huishouden.


Het ASR Dutch Core Residential Fund heeft de afgelopen jaren circa 1000 woningen verduurzaamd. Om bewoners bewuster te maken van de mogelijkheden om energie te besparen, werd er een ‘energy battle’ gestart. Over een periode van 4 maanden gingen 25 bewoners van de Lamerislaan in Utrecht de strijd aan. Wie kon in het huishouden de meeste energie besparen?


Door simpelweg lampen te vervangen door ledverlichting, sluipverbruik te voorkomen en bijvoorbeeld te koken met de juiste pannen, ging het energieverbruik al snel omlaag. Via een interactief online systeem, konden bewoners real-time het energieverbruik inzien, ideeën opdoen, tips uitwisselen en zien hoe zij scoren ten opzichte van de buren.

In totaal wisten de 25 deelnemers 427,86 kg CO2 te besparen, wat gelijk staat aan 1910 km rijden met een middelgrote benzine auto. Oftewel een autorit naar de hoofdstad van Finland, Helsinki.

Co-creatie met de vakbonden voor levensinvullingsbeleid gestart

De vakbonden en a.s.r. zijn deze zomer bij elkaar gekomen om te starten met de ontwikkeling van een levensinvullings-beleid.

In De Andere Cao staat dat a.s.r. het belangrijk vindt dat medewerkers de mogelijkheden krijgen om hun leven in te vullen naar hun eigen behoefte. a.s.r. gaat er vanuit dat je in verschillende fasen in je leven je werknemerschap mogelijk anders wilt invullen, net als de combinatie werk-privé. Daarom onderzoekt a.s.r. samen met de vakbonden de mogelijkheden voor een andere inzet en besteding van arbeids­voorwaarden per levensfase.

Jolanda Sappelli, directeur HR: ‘Recent hebben we financieel inzicht en geboorteverlof voor partners geïntroduceerd. En in 2019 gaan we, in co-creatie met de vakbonden, nog een stapje verder. We hebben voor de zomer afgesproken om in 3 groepen, 3 clusters uit te werken. Dit zijn: Mijn Arbeidsrelatie, Mijn Generatie en Mijn Tijd.’

Grote belangstelling voor fietsplan

Op 1 juli ging het a.s.r.-fietsplan van start. Hiermee kunnen medewerkers op fiscaal aantrekkelijke wijze een nieuwe (elektrische) fiets kopen. De belangstelling voor de informatiemarkt was groot: zo’n 300 collega’s kwamen daar een kijkje nemen. Inmiddels hebben al zo’n 130 collega’s een fiets gekocht.

PETER KROON KOCHT VIA HET FIETSPLAN EEN SPEED PEDELEC

‘Het is sneller dan met de auto’

‘Het fietsplan kwam op een ideaal moment. Mijn vrouw en ik fietsen graag en waren al aan het sparen voor zo’n speed pedelec. Utrecht slibt langzaam dicht, met de auto doen we – Yvonne werkt in het provinciehuis, we rijden dus altijd samen – er vanuit Wijk bij Duurstede 30 minuten over, mits we om 7 uur vertrekken. En terug redden we dit alleen als we uiterlijk 15.45 uur weggaan, dat lukt lang niet altijd. Met deze fietsen rijden we het in 35 minuten. Dus het is gewoon sneller.


Dat het daarbij ook nog beter voor het milieu is, is zeker een pluspunt. Bijkomend voordeel is dat we niet per se tegelijk hoeven te vertrekken. Het is wel wennen hoe hard de fiets gaat, Yvonne gaat nog niet graag “voluit” maar voor het woon-werkverkeer vind ik het ideaal. Ik ben ook zeker van plan om het hele jaar door met de fiets naar het werk te komen.’