‘Juist door de flexibiliteit bij a.s.r. kan iedereen vrijwilligerswerk doen’

In Beweging bij a.s.r.

Pijler Zingeving

Eric Peeters, manager Zorg

Is voorzitter bij Taal Doet Meer

Met het project ‘de Utrechtse Taalstraat voor jong en oud’ ontving de stichting een Appeltje van Oranje.

‘Al een jaar of 6 wilde ik iets aan vrijwilligerswerk doen, hoorde er altijd mooie verhalen over. Maar met een drukke baan vond ik het lastig om een vaste verplichting aan te gaan. Tot begin 2017 de Voorleesexpress op mijn pad kwam. Als coördinator begeleid je 6 vrijwilligers die bij van oorsprong anderstalige kinderen thuis komen voorlezen. Dat is een traject van 20 weken, waarbij ik in week 1, 10 en 20 meeging om te kijken hoe het gaat. Dat was na werktijd en goed te combineren met mijn werk.

Door het voorlezen gaan kinderen de Nederlandse taal beter beheersen en dat heeft meer effect dan je denkt. Zo hoorde ik dat een “stille Willie” na een aantal weken makkelijk contact maakte en veel meer vriendjes in de klas had. En was een ander meisje na 13 weken gaan praten, terwijl ze voorheen alleen iets aanwees en echt niets zei, tegen niemand. Dan zie je dat jouw werk ertoe doet!


Het gaat bovendien niet alleen om het voorlezen. In de onderlinge gesprekken, ook met de ouders, leer je veel van elkaars cultuur en gewoonten. Wat weer leidt tot meer begrip en verbinding.


En ja, nu ben ik toch die vaste verplichting aangegaan. Ik zeg altijd: zelfs mij is het gelukt. Daarom vertel ik dit ook. Twijfel je? Ga ervoor, juist bij a.s.r. waar we zo flexibel kunnen werken, is vrijwilligerswerk goed in te passen. Dit kan bij Taal Doet Meer, we hebben projecten voor kinderen en volwassenen, maar er zijn er ook genoeg andere organisaties die hulp kunnen gebruiken.’

Meer weten over de mogelijkheden van In beweging bij a.s.r.?

Kijk op Infonet > Over a.s.r. > Hoe we werken > In beweging bij a.s.r.