Column Hans Vos

Aandelenplan

Ik ben benieuwd hoeveel collega’s zich ingeschreven hebben voor het aandelenplan van a.s.r. Ik doe het niet. Ik laat me altijd te veel leiden door negatieve sentimenten waardoor ik niet meer durf. Eén verhaal van een collega die een halve ton verloor aan zijn Fortis-aandelen en ik ben weer genezen.


Jaren voor de koersval van Fortis had ik een periode waarin het financieel eigenlijk best goed ging met de B.V. Vos. De hypotheek was te overzien en de salarissen van het Telegraafconcern waren ronduit riant. Voor ik het wist werd ik meegesleept in de World Online-koorts. Die beursintroductie van de internetprovider zou de klapper van de eeuw worden. De bankmedewerker die mijn 10.000 euro (omgerekend van guldens) moest plaatsen, had er een paar dagen voor de introductie een hard hoofd in. ‘Misschien iets van 4000, maar op meer zou ik niet rekenen’, managede hij de verwachting. ‘De belang­stelling is overweldigend. ’ Het bleek 20 keer overtekend.


Er kwam nog een complicerende factor bij. Die dag vertrok ik met het gezin naar Egypte voor een korte vakantie. Maar hij zou me bellen op mijn vakantieadres. En inderdaad. Om een uur of 11 ’s ochtends hing de Hollandse Rabo-medewerker aan de telefoon met de trotse mededeling dat hij de volledige 10.000 euro had kunnen omzetten in aande­len WOL. Ik was zeker een halve dag trots op mijn zakelijke instinct.


Een paar dagen later kwam de ontnuchtering via mijn schoonmoeder. Ze belde. Ze wist niet of ze het goed had begrepen, maar iemand had het op tv over een mevrouw Nina Brink van WOL, waar iets mee was. Een dag later was het koersdrama compleet en ik was 10.000 euro lichter. Eens maar nooit weer.


Sinds vorig jaar doe ik een spelletje met mezelf. Ik luister ’s morgens BNR-nieuwsradio op weg naar Utrecht. En dan doe ik net of ik geïnvesteerd heb op de beurs. Ik had daar het bedrijf Galapagos voor uitgekozen. Met als enige motivatie dat het een prachtige keten eilanden is in een tropische zee. Op de beurs doen ze iets met medische patenten, maar daar ging het mij niet om. Die naam, die deed het. En dan heb je fijne en minder fijne ritten naar en van Utrecht. Galapagos daalt en stijgt soms een beetje. Soms heb ik fictief 100 euro gewonnen en soms hetzelfde verloren. Tot 6 weken geleden. Dan hoor je ineens: Aandeel Galapagos knalt omhoog na deal met Gilead. Een deal over een reuma-medicijn. Ja hoor, mijn Galapagos! Had ik nu maar echt... Ik ben de hele dag misselijk geweest.


Het aandelenplan van a.s.r. lijkt me prima. Maar nogmaals, ik doe het niet. Waarschijn­lijk is dat met mijn track-record dus juist de garantie dat het helemaal goed gaat komen met dat aandeel a.s.r. Doen dus.


Hans Vos, hoofdredacteur i.p.
hans.vos@asr.nl