Column van Annechien

'Duurzaamheid is deel uit gaan maken van de strategie'

Daar zit ik dan, in mijn tuin te genieten van de warme avondzon (begin juni). Eindelijk, na een lange periode van regen en kou. De maanden april en mei waren veel kouder dan normaal. De afgelopen 2 jaar waren deze maanden weer veel warmer dan gemiddeld. Moet ik daarom nu blij zijn met deze kou, of moet ik me ook nu weer ongerust maken?

Het weer verandert, dat weten we inmiddels allemaal. We voelen ons soms schuldig hierover (als we toch weer hunkeren naar die verre zonnige bestemming), soms machteloos (wat ik doe stelt niks voor), dan weer hopeloos (kunnen we überhaupt het tij nog keren?) en gelukkig soms ook nog steeds strijdbaar (ik kan toch het verschil maken!). De extreme gevolgen lijken nog steeds heel ver weg, ook al zijn de symptomen nu al zichtbaar en weten we dat deze voor de deur staan.

En wat betekent dit nou voor a.s.r.? Wat is onze rol in dit geheel en wat doen we hier eigenlijk aan? De actualiteit staat bol van rechtszaken tegen activistische aandeelhouders van de fossiele industrie. In de tussentijd heeft de EU haar pijlen op een duurzaam economisch herstel gericht en ambitieuze ambities geformuleerd in de Green Deal. De financiële sector (in ons geval ‘de verzekeraar’) is de smeerolie (sorry voor deze slechte woordkeus) van de transitie. Met als gevolg een dik pakket nieuwe Europese wetgeving (Sustainable Finance Action Plan) om die smeerolie te laten werken.

Ok, helder, we hebben een functie in de transitie richting low-carbon/ net-zero/klimaatneutraal, of hoe je het ook wilt noemen. Maar wat doen we hieraan? Afgelopen paar jaar zijn we hard aan de slag gegaan om inzichtelijk te maken in hoeverre we met onze investeringen ‘negatief’ bijdragen aan de opwarming van de aarde. Nu we dat min of meer weten van al onze beleggingen, is de vraag hoe we deze negatieve impact gaan terugdringen om binnen de afspraken van het Parijsakkoord, binnen die 1,5 graden temperatuurstijging, te blijven. Daar zetten we verschillende instrumenten voor in, zoals het isoleren van onze vastgoedobjecten, verder afbouwen van onze investeringen in onder andere kolen en het stimuleren van onze hypotheekklanten tot het verduurzamen van hun aangekochte woning.

Maar ook onze schadeverzekeringen hebben een rol in de transitie. Woonverzekeringen zijn uitgebreid met groene dekkingen (dus die laadpaal, groene gevel en warmtepomp bij jou thuis kun je gewoon meeverzekeren). En we werken eraan hoe we onze klanten verder kunnen helpen met verduurzamen van hun woning nadat er schade heeft plaatsgevonden. Mooie initiatieven, maar is het genoeg?

We zijn zeker goed bezig, toch zijn we er nog niet. Als we ons echt willen onderscheiden als dé duurzame verzekeraar, moeten we elkaar echt blijven ‘challengen’, inspireren en samenwerken. Hoe kunnen we onze klanten helpen in deze transitie en wat is daarvoor nodig?

In deze blog wisselen Annechien ten Brinke en Annelien van Meer van het Team MVO elkaar af om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen bij a.s.r. op het gebied van duurzaamheid.

Ditmaal Annechien over klimaat en wat het voor a.s.r. betekent.

Terwijl ik zit te genieten van de zon, denk ik aan volgende week wanneer 20 zonnepanelen op mijn dak worden gelegd. Verzekerd door a.s.r. Als klant van a.s.r. ben ik daar al erg blij mee. Nu weer hard aan de bak als medewerker om dé duurzame verzekeraar te zijn en te blijven.

Via deze column in i.p. houden we je regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen binnen ons bedrijf. Heb je in de tussentijd vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via annechien.ten.brink@asr.nl of annelien.van.meer@asr.nl