Van trainee naar bakker

'In huis was het soms wel meer dan 45 graden’

Nils Engelman werkte een aantal jaren bij a.s.r. Eerst als trainee, daarna als programmamanager. Ondanks dat hij een leuk traineeship heeft doorlopen en waardevolle kansen heeft gekregen, was een kantoorbaan uiteindelijk niet wat hij wilde. Hij miste lichamelijke uitdaging. Hij stopte met werken bij a.s.r. en maakte van zijn hobby, zijn grote liefde voor eten, zijn werk.

Door Marleen Veldhuijzen

‘Ik heb altijd al een liefde voor eten gehad. Gek eigenlijk dat ik daar niet eerder mijn werk van heb gemaakt maar heb gekozen voor een studie Bedrijfskunde. Die studie heb ik goed afgerond en toen ben ik bij a.s.r. aan de slag gegaan. Ik heb een traineeship doorlopen, deelgenomen aan het Jong Innovatie Programma en ik heb de mogelijkheid gekregen een agile coachingsprogramma op te zetten. Daarna ben ik een tijdje werkzaam geweest als junior agile coach. Allemaal leuke dingen maar ik maar ik merkte dat dit het voor mij niet helemaal was.

Na goede gesprekken met a.s.r.-collega’s ontdekte ik dat mijn hart meer bij de retail ligt. Eind december 2019 heb ik daarom in goed overleg afscheid genomen en dat gaf mij de tijd en ruimte om na te denken wat ik met dit inzicht wilde doen. In die tijd ben ik thuis begonnen met broodbakken. Dat begon klein maar ik kreeg er steeds meer lol in en na verloop van tijd bakte ik broden voor de hele buurt. Ik bakte ongeveer 16 broden per dag waardoor de oven meer dan 8 uur per dag aan stond. De temperatuur in ons huis steeg tot soms wel meer dan 45 graden.

In Beweging

Pijler Mijn persoonlijke ontwikkeling


Het was mijn vriendin die op een gegeven moment vroeg of ik dit nog wel handig vond. Zij was de hitte in huis zat. Dat was voor mij het teken dat ik het groter en vooral ergens anders moest gaan aanpakken. Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte locatie en vond die antikraak in een oud politiebureau in Bilthoven. Ik ben mijn eigen bakkerij gestart in een van de arrestantencellen. Alle voorzieningen zoals water en elektriciteit en de apparatuur heb ik zelf aangelegd en neergezet. En zo is mijn droom genaamd “De Bakkert in de Bajes” sinds december vorig jaar een feit.

Ik bak op bestelling en verkoop ook brood en gebak in mijn winkel op dezelfde locatie. Ik maak veel gebruik van zuurdesemdeeg. Inmiddels is mijn winkel van woensdag tot en met zaterdag open. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet. Brood heeft voor mij iets magisch. Je maakt van ingrediënten die iets muffigs en smakeloos hebben een fantastisch eindproduct. Iets met heel veel smaak en puur natuur.’

In Beweging

a.s.r. en haar omgeving zijn continu in beweging. Daarom is het belangrijk dat medewerkers ook in beweging zijn en blijven. Via In Beweging inspireren, motiveren en mobiliseren we medewerkers om het beste uit zichzelf te halen. Het aanbod van In Beweging kent 4 pijlers: Mijn persoonlijke ontwikkeling, Mijn gezondheid, Mijn werk en privé in balans en Mijn maatschappelijke inzet.