Beugel kan er niet op tijd uit

De Klacht


De familie O. had het goed gepland. De beugel van hun dochter zou er voor haar 18e verjaardag door de orthodontist worden uitgehaald. Dan vielen deze kosten nog onder de (aanvullende) zorgverzekering van haar ouders. Na haar 18e verjaardag moet de dochter een eigen zorgverzekering afsluiten en ook orthodontie apart meeverzekeren. Alleen door corona kan de planning om de beugel er op tijd uit te halen, niet worden gehaald.

Door Sandra Meijer

De klacht

Mevrouw O. schrijft aan a.s.r.: ‘De planning was dat de beugel van mijn dochter er voor haar 18e verjaardag uit zou zijn. Door de sluiting van de orthodontist gaan we dit niet halen. De praktijk is in het ziekenhuis gevestigd waar strenge regels gelden over de hoeveelheid mensen die daar naar binnen mogen. Daardoor kan de praktijk, die nu weer open kan, maar een beperkt aantal mensen per dag behandelen. Er werd geadviseerd om haar aanvullend te verzekeren voor € 32,50 per maand. Dat is voor haar geen optie, ze verdient € 5,50 per uur in de supermarkt.’

De behandeling

De zaak kwam niet direct binnen als klacht. De klant had in eerste instantie gewoon via de chat gevraagd of er een coulanceregeling was, toen duidelijk werd dat de beugel er niet voor de 18e verjaardag van de dochter uit zou gaan. Om dit beter te kunnen uitzoeken, is haar geadviseerd om dit verzoek schriftelijk in te dienen. Zo’n verzoek komt dan bij de vakgroep die klachten/vragen gerelateerd aan corona behandelt.

Klachtbehandelaar Evelien Smits: ‘Het is fijn dat we de klant hebben kunnen helpen. Wel is het een beetje wrang dat als mevrouw niet aan de bel had getrokken, de dochter de extra kosten wel voor haar kiezen had gehad. Maar proactief hierop acteren gaat niet, want wij hebben natuurlijk geen inzicht in de planningen van dit soort zaken.'

Oplossing

Al snel kwam het antwoord van het coronateam: mevrouw O. krijgt tot 1 september uitstel om de orthodontie­behandelingen af te maken. De kosten worden vergoed vanuit de aanvullende dekking van de ouders zoals die liep voordat de dochter 18 werd. Zij kunnen met een gerust hart de nota’s indienen.