MIJN STIMULANS

‘We willen de entree van dit openluchttheater in oude stijl restaureren’

Toen Anja Wiersma 4 jaar geleden van Midden-Nederland naar Zuid-Limburg verhuisde, besloot de manager van de afdeling Kennis & Consulting bij Loyalis zich in te zetten als bestuurslid voor het Openlucht theater in Valkenburg. Om de theaterentree te renoveren, hield de stichting deze zomer een crowdfundingsactie.


Door Astrid Melger


‘Valkenburg heeft een prachtig openlucht­theater met een groot buitenpodium waar ruimte is voor 1000 bezoekers en een klein, intiem theatertje in een grot voor maximaal 100 mensen. We hebben veel muziekproducties, vaak van artiesten uit de regio. Omdat de voorstellingen in de buitenlucht plaatsvinden, is het altijd spannend met het weer en de akoestiek. Met regen komen de poncho’s en paraplus tevoorschijn.

We runnen dit theater met 100 mensen. Er is niemand die betaald krijgt en we houden wel een heel bedrijf draaiende. Soms heb ik er wel eens slapeloze nachten van, maar uiteindelijk komt het allemaal goed.


De entree wilden we graag in oude stijl restaureren. Het is namelijk een oud theater – het is cultureel erfgoed – en alles is van mergel. Dat gaat snel achteruit. Vandaar dat we een crowdfunding hebben gehouden. Artiesten steunden ons met filmpjes op social media en we hielden collectes tijdens de concerten. Zeker wanneer de mensen een drankje op hadden, gaven ze gul. Het voelde eerst wat ongemakkelijk om vlak nadat Loyalis officieel bij a.s.r. hoorde al een Stimulansplan aan te vragen, maar onze crowdfunding liep tot september. Daarom heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken. We hebben er hard voor moeten werken, maar we hebben ons doelbedrag bij elkaar gehaald. En daar heeft a.s.r. dus ook aan bijgedragen. Dat vind ik heel mooi.’

OOK EEN STIMULANSPLAN INDIENEN?

Ben je zelf actief bij een maatschappelijke organisatie, dan kunje hiervoor via het Stimulansplan1 keer per jaar financiële ondersteuning krijgen. Meer informatie staat op:
Infonet> over a.s.r.> a.s.r. foundation