‘Tijdens mijn sollicitatie zag ik
dit werk al hangen’

Stan van Mil, manager CIC

DE KUNSTKEUZE:
Corneille: Le Jardin des Délices

‘Toen ik 2012 bij a.s.r. kwam solliciteren schrok ik van het gebouw. Het was voor de renovatie echt een grauwe tent. Deze zeefdruk hing bij de roltrap­pen en voor mijn gevoel was dit het enige kleurige wat ik destijds heb gezien. Na de renovatie ben ik het werk uit het oog verloren en ik vond het super dat ik het onlangs weer zag hangen op Paars 8. Corneille vind ik een geweldige kunstenaar.

Zijn werk maakt me vrolijk. Je kunt er naar blijven kijken, want je ontdekt steeds weer iets nieuws. Ik ben dan ook blij dat we bij a.s.r. best veel werk van hem hebben. Er zit ook bij de kunstveilingen voor medewerkers vaak wel iets van hem bij. Een paar jaar geleden heb ik zo een werk van hem kunnen kopen, dat hangt op een mooie plek bij mij thuis.’

Conservator Sigrid Vegter

'Van Corneille hebben wij veel grafiek in de collectie'

‘Van Corneille hebben wij veel grafiek in de collectie waaronder deze zeefdruk uit 1991. Het heeft de typische figuratieve stijlkenmerken die Corneille vanaf eind jaren 60 ontwikkelde. In heldere en grote kleurvlakken schildert hij zijn bekende vogels, vrouwen en bloemen. Deze stijl zie je ook terug op 2 originele schilderijen van Corneille uit 1997 die hangen in vergaderruimte O2#D7.


Corneille was een van de oprichters en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Cobragroep (1948-1951). Dit was een internationale beweging van experimentele kunstenaars. Zij wilden alle oude normen en regels betreffende de kunst op stelten zetten. Als het ware opnieuw beginnen en proberen je volkomen spontaan te uiten als een kind. Cobra is een afkorting van Copenhagen, Brussel, Amsterdam. Het meest bekende lid van de Cobragroep is Karel Appel. Andere bekende leden zijn: Asger Jorn, Pierre Alechinsky en Lucebert.


Van al deze Cobrakunstenaars hangt bij a.s.r. werk bij elkaar in de lange witte gang op 0 vooraan bij de Pits. Deze collectie grafische werken is afkomstig van Generali. Als je hier langs loopt, krijg je een mooi overzicht van de Cobrabeweging.


Bij a.s.r. hangt ook een kunstwerk van Corneille wat meer aansluit bij zijn Cobra-tijd. In VC7 hangt van hem het wandkleed Lumière du Sud, dat in Parijs in het atelier Marie Moulinier gemaakt is in de periode 1959-1961. In die tijd schilderde hij abstrac-ter en hij schilderde meestal landschappen en steden van bovenaf gezien. Zijn werk was wat aardser van toon.’