‘Onze duurzame missie en die van a.s.r. liggen dicht bij elkaar’

Fairphone. De naam zegt het al. Een eerlijke telefoon, want gemaakt met ‘fairtrade’ grondstoffen, in een duurzaam en transparant productieproces en volledig gebouwd met modules, waardoor elk onderdeel afzonderlijk makkelijk te vervangen én beter te recyclen is. Fairphone was te zien in de tweede flight van de merkcampagne van a.s.r.

Door Sandra Meijer

'Het begon begon allemaal met een bewustwordings­campagne over “conflict­mineralen”. Tin, wolfraam, tantalum en goud,

mineralen die nodig zijn in onder andere telefoons, maar die helaas in Afrika veelal worden gewonnen onder gevaarlijke en illegale omstandigheden ’, vertelt Eva Gouwens die sinds november 2018 CEO is van Fairphone. Melden dat dit anders moest, was 1 ding, maar hoe konden consumenten dan ‘eerlijke’ elektronica kopen? Om zo’n alternatief te bieden, is in 2013 Fairphone opgericht. ‘Met een crowdfunding, waar binnen enkele weken 5000 mensen wilden investeren in een telefoniebedrijf dat nog nooit eerder een telefoon had gemaakt!'


Inmiddels zijn we 6 jaar verder en heeft Fairphone meer dan 175.000 telefoons verkocht. ‘Duitsland is de grootste afnemer, dan volgt Frankrijk en op de 3e plaats Nederland. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam waar we nu met zo’n 70 mensen werken aan de missie van Fairphone om met onze telefoon te laten zien dat het kan: duur zamere keuzes maken én commercieel succesvol zijn.’


Die duurzaamheid zit hem in verschillende dingen. Het ontwerp is zo gemaakt dat het lang meegaat. Stap voor stap worden de grondstoffen steeds meer ‘fairtrade’ verkregen en werkt Fairphone aan betere werkomstandigheden voor de fabrieksarbei­ders in China. Daarnaast is het productiepro­ces zoveel mogelijk transparant, je kunt dit zelfs op de website volgen!

Modulair

En natuurlijk is een van de opvallendste kenmerken van Fairphone dat het een modulaire telefoon is, waardoor je de onderdelen kunt verwisselen. Bijvoorbeeld als je beeldscherm kapot is. Door die modules is ook een tussentijdse upgrade geen probleem. Nieuwe telefoons hebben steeds betere camera’s maar daarvoor moet je dan een hele nieuwe telefoon kopen. Bij Fairphone kan de cameramodule simpelweg vervangen worden door een betere. Ten slotte is het recyclen van een modulaire telefoon makkelijker omdat het altijd om losse onderdelen gaat.

Vermogensbeheer en PYMWYMIC

Fairphone kwam in eerste instantie in beeld bij a.s.r. door ons lidmaatschap van PYMWY-MIC, dat staat voor ‘Put Your Money Where Your Meaning Is Community’. Deze ‘impact investing’-club heeft flink in Fairphone geïnvesteerd.


Toch kwam het persoonlijke contact pas later, toen a.s.r. Fairphone benaderde of ze mee wilden doen aan de campagne. ‘Onze missies liggen dicht bij elkaar, dus dat wilden wij wel. De campagne kwam overigens voor ons op een wat ongelukkig moment, want onze voorraad aan Fairphone 2 was op! (Inmiddels is de Fairphone 3 op de markt, red). Of de verkoop toen echt is gestegen, kan ik dus niet zeggen, maar het heeft onze naamsbekend­heid in Nederland zeker goed gedaan. En veel van onze medewerkers hebben trots foto’s gedeeld van de reclame van a.s.r. en Fairphone in de abri’s van Amsterdam. We zijn dus heel blij met a.s.r.’

De Fairphone: de smartphone met hart voor mens en planeet

De Fairphone is een smartphone voor iedereen die het productieproces van een telefoon net zo belangrijk vindt als de telefoon zelf. De Fairphone heeft alles wat je van een smartphone verwacht en meer. Fairphone gebruikt materialen die beter zijn voor de planeet en verbetert de werk-omstandigheden van de makers van jouw telefoon.

Voor meer informatie: www.fairphone.com