Welke feestdag is voor jou belangrijk?

Bij a.s.r. streven we ernaar dat alle collega’s zich erkend en welkom voelen. Iedereen hoort erbij en doet mee. Dat geldt ook voor feestdagen en tradities. Daarom in de eMood de vraag: Welke feestdagen zijn voor jou belangrijk en hoe kan a.s.r. daar uiting aan geven?

Door Marleen Veldhuijzen

Iets vieren omdat nu eenmaal iedereen dat doet vind ik minder speciaal. Het mooie van feestdagen is voor mij het samenzijn met mensen die ook met mij samen willen zijn. Ik ben liever samen met een groep mensen die daarvoor kiest dan met een groep die dat doet vanwege een traditie of verplichting.

Ik vier zowel Kerst als het Suikerfeest. Dit omdat mijn schoonfamilie het Suikerfeest viert en mijn kant van de familie Kerst. Mijn ideale plaatje is dat je samen met anderen, met wat voor achtergrond dan ook, de verschillende feesten kan vieren. Iedereen moet kunnen zijn wie ze willen zijn.

Alle feestdagen zijn voor mij in eerste instantie gewoon lekker vrije dagen. Alleen Kerst en Oud & Nieuw zijn wel speciaal.

Wij proberen thuis alles te vieren. Het is belangrijk bij alle (levens)gebeurtenissen stil te staan, ze te gedenken en te vieren.

Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen eigen tradities en feestdagen kan vieren. Wij hebben standaard vrije feestdagen, omdat deze dagen belangrijk zijn in de Nederlandse samenleving.

Ik ben niet religieus. Integendeel. Feestdagen hebben veelal een religieuze oorsprong. Aan de daaraan gekoppelde religieuze activiteiten doe ik niet mee. Wel grijp ik Pasen en Kerst aan om met familie te vieren dat we familie zijn.

Nationale dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Deze dagen mogen nooit vergeten worden. Deze gebeurtenissen hebben er voor gezorgd dat wij nu in alle vrijheid kunnen leven.

Misschien leuk om een extra viering te creëren op Diversity Day? Ik denk dan aan een mix van verschillende soorten vieringen zodat we van elkaar kunnen leren.

Traditionele dagen, Pasen, Kerst, Sinterklaas, Koningsdag. Ik vind vooral dat mensen elkaar vrij moeten laten om te vieren wat ze graag willen vieren op een manier die bij ze past!

Carnaval is voor mij een periode van saamhorigheid en een manier om vrijwilligerswerk te combineren met een leuk feest. Samen met jong en oud.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel bijzondere waarde hecht aan bepaalde feestdagen of tradities. Prima om iets te vieren maar ook prima om dit niet te doen. Zolang de medemens maar wel de ruimte voelt en krijgt om belangrijke momenten te kunnen vieren.

Het Suikerfeest (Eid el Fitr) en Offerfeest (Eid el Adha). Verder doe ik jaarlijks mee aan de Ramadan.

Leuk dat een organisatie open staat voor de feestdagen en tradities die gevierd worden binnen verschillende geloven en culturen. Ik vier persoonlijk alleen Kerst, Oud & Nieuw en Sinterklaas.

Ik vier jaarlijks de Hindoe-feestdagen Divali (het Lichtjesfeest) en de Phagwa (Lentefeest). Geboortefeesten en huwelijksfeesten zijn ook een belangrijk onderdeel van de Hindoestaanse cultuur. Ook vieren wij Sinterklaas en Kerst.

a.s.r.-jaarkalender met feestdagen en tradities wordt verder aangevuld

De antwoorden op de vraag: ‘Welke feestdagen zijn voor jou belangrijk?’ zijn begin november besproken in een panel-gesprek met Ingrid de Swart. De belangrijkste conclusie tijdens dat gesprek? Het is goed om te weten welke dagen belangrijk zijn voor collega’s. Zo leer je meer over elkaars cultuur en tradities en dat zorgt voor meer verbinding en wederzijds begrip. Ook kun je er rekening mee houden als je bijvoorbeeld bijeenkomsten of evenementen organiseert. Daarom wordt de a.s.r.-jaarkalender met feestdagen en culturele tradities verder aangevuld en binnenkort via Infonet gedeeld.