Uit de dossiers van Speciale en Juridische Zaken

Gefingeerde diefstal e-bikes komt uit door WhatsApp en DigiD

Door Vivian van der Wereld / Sandra Meijer

Familie De Vries koopt via Marktplaats 2 e-bikes, maar als zij deze willen verzekeren blijken de fietsen als gestolen geregistreerd. De Vries neemt contact op met de politie en zo gaat het balletje – ook bij de verzekeraar van de fietsen, een volmacht van a.s.r. – rollen.

De familie De Vries ziet op Marktplaats 2 e-bikes te koop staan voor 2700 euro. Een koopje want de fietsen zijn nog geen jaar oud. Zij bieden 450 euro onder de vraagprijs en dit bod wordt direct geaccepteerd. De heer en mevrouw De Vries halen blij de fietsen op en willen ze verzekeren omdat ze nog zo nieuw zijn. Maar dan horen zij bij de fietsenhandel dat de fietsen als gestolen zijn geregistreerd! Zij nemen daarop contact op met de politie. Die neemt contact op met de volmacht van a.s.r. en met verzekeringnemer mevrouw Tijger. Mevrouw Tijger geeft de politie de volgende verklaring: ‘De fietsen zijn van mijn ouders die beide zijn overleden. Mijn halfbroer en ik zouden samen de fietsen verkopen en de opbrengst delen. Hij heeft een drugsverleden en blijkbaar heeft hij uit mijn naam aangifte gedaan dat de fietsen zijn gestolen. Ik wist daar niets van.’

Deze verklaring is op zijn zachtst gezegd vreemd, want toen ze een bevestiging kreeg van de politie van de aangifte én van de volmacht de bevestiging van goedkeuring om nieuwe fietsen aan te schaffen, heeft ze de politie nooit gealarmeerd. Ze heeft 2 nieuwe fietsen besteld en die zijn ook opnieuw verzekerd.

a.s.r. vertrouwt de zaak niet en besluit een onderzoeksbureau in te schakelen. Zij nemen contact op met de politie, brengen een bezoek aan de familie De Vries en aan mevrouw Tijger. Dan blijkt dat ook de familie De Vries best onraad had kunnen ruiken. Hun verhaal gaat als volgt: ‘Ons bod op de fietsen werd direct geaccepteerd en mevrouw Tijger gaf een adres op waarop wij de volgende avond konden afspreken. We moesten 5 minuten voor aankomst even een berichtje sturen. Daar aangekomen, zien we niemand en besluiten we aan te bellen bij het opgegeven adres. Niemand doet open, maar in de verte horen we iemand roepen. Het was mevrouw Tijger die ons vervolgens meeneemt naar een garage met de fietsen. We hebben de deal gesloten en de fietsen meegenomen.’

De namen van de personen zijn gefingeerd. Foto van de fietsen is ter illustratie

Uit hun verhaal blijkt echter ook dat ze de nota van de fietsen kregen waarop de naam van Tijger onleesbaar was gemaakt. Ook communiceerde zij via WhatsApp en Marktplaats via een nickname, haar echte naam heeft zij nooit genoemd. Verder hadden de e-bikes een nieuwwaarde van 2200 euro per stuk en werden ze voor de helft verkocht, zonder onderhandeling over een betere prijs. Voor dit alles hadden bij De Vries de alarmbellen moeten afgaan. De onderzoeker neemt ook contact op met mevrouw Tijger. In eerste instantie wil ze niet in gesprek en verwijst ze naar haar verklaring bij de politie. Uiteindelijk wordt er toch een afspraak gemaakt. Ze blijft bij haar verklaring bij de politie, maar als de onderzoeker haar confronteert met het feit dat je een DigiD nodig hebt om internetaangifte te doen, haar telefoonnummer is gebruikt via Marktplaats en Whatsapp net als bij de diefstalmelding bij de volmacht, bekent ze. Niet haar broer maar zijzelf heeft dit alles in scène gezet! De verzekeringen van mevrouw Tijger zijn opgezegd, de interne en externe onderzoekskosten werden teruggevorderd en zij wordt opgenomen in het Externe Verwijzingsregister. De volmacht had al toegezegd aan familie De Vries dat zij de fietsen mochten houden (waar a.s.r. het niet mee eens was) en daarom draaide zij ook op voor deze kosten.

Waarom fraudebestrijding?

De financiële schade door verzekeringsfraude heeft invloed op de premies voor alle verzekerden in Nederland. Voor het vijfde jaar op rij groeit het aantal ontdekkingen van verzekeringsfraude en andere vormen van verzekeringscriminaliteit. Hiermee voorkomen verzekeraars sterke premiestijgingen als gevolg van fraude. In 2019 waren er ruim 22.000 bewezen verzekeringsfraudes. Hiermee voorkwamen verzekeraars dat zo’n 96 miljoen euro onterecht werd uitgekeerd aan fraudeurs. Het vermelden van onwaarheden en het opzettelijk verzwijgen van informatie in de verzekeringsaanvraag waren de voornaamste oorzaken van verzekeringsfraude. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.