Column over duurzaamheid

van Annechien

Overzomeren

We komen aan op de camping in Bozel, een plaatsje in de zuidelijke Franse Alpen ter hoogte van Chambéry. Een helikopter vliegt af en aan met zakken water van 5.000 liter, om een bosbrand op 1.000 meter hoogte te blussen. In de avond zien we het vuur op de berg branden. We vragen ons af: is het nog wel veilig om te slapen? Of zullen we de aankomende dagen moeten worden geëvacueerd omdat het bos snel verder vlam vat?

Het weer in Europa is deze zomer in meerdere opzichten extreem. Hoge temperaturen en het maandenlang uitblijven van neerslag resulteren in bosbranden, lage waterstanden in rivieren met alle gevolgen van dien voor de scheepvaart, tekort aan koelwater voor de industrie en drinkwater voor een ieder. En ook elders in de wereld zien we de weersextremen in het nieuws voorbij komen. In de VS kampen enkele staten met grote overstromingen en andere juist weer met extreme droogte. En zelfs in Nederland, dat bekend staat als ‘waterland’, is er sprake van een feitelijk watertekort. Matthijs Bouwman stelde in zijn column in het Financieele Dagblad van 15 juli treffend de vraag over het zogenaamd ontbreken van duidelijke signalen van klimaatverandering. “Kregen we nou maar dat soort onmis­kenbare signalen, ja dan zou de mensheid wakker schrikken en het probleem eindelijk serieus nemen. Toch?”

Of, kleiner bekeken: wat betekent dit voor de waarde van een woning in Gouda in vergelij­king met een woning in Emmen? Hoofdeconoom Sandra Philippen van ABN AMRO sluit niet uit dat bedrijven en huishou­dens met meer klimaatrisico’s een duurder krediet krijgen vanaf 2023. Financiële instellingen, waaronder a.s.r., worden mede door Europese wetgeving geacht in toene­mende mate inzicht te geven in dit soort duurzaamheidsrisico’s. En dat valt nog niet mee vanwege een beperkte beschikbaarheid van consistente en betrouwbare gegevens.

In deze column wisselen de collega's van team Sustainability elkaar af om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen bij a.s.r. op het gebied van duurzaamheid.

Na een week blussen is de brand nabij onze camping gelukkig onder controle. Een spektakel waar vooral mijn zoontje van vier van geniet. Niets is mooier dan een helikopter van dichtbij uit het meer een zak water te zien vullen en deze met groot kabaal en wind weer te zien opvliegen.

Een indrukwekkend tafereel, maar na drie weken in een heet Zuid-Europa te hebben doorgebracht, zoek ik in het vervolg koelere oorden op. Ik voorzie dat we van ‘overwinteren’ in Zuid-Europa, naar ‘overzomeren’ in Noord-Europa gaan. Misschien een woord om alvast toe te gaan voegen aan de Dikke Van Dale.