De Klacht

Klant is blij dat de gestolen auto toch deels wordt vergoed

a.s.r. herziet afgewezen schadeclaim

Door Sandra Meijer

De heer E. heeft zijn auto bij a.s.r. verzekerd. Omdat hij net aan het verhuizen is en weinig parkeerruimte bij zijn nieuwe woning heeft, staat de auto bij zijn dochter. Zij heeft de reservesleutel van de BMW, die ze in de keukenla bewaart.

Op een gegeven moment krijgt de dochter een appje van een ex­-vriend, die zij in het verleden via een datingapp heeft ontmoet. De man heeft net 4 jaar in de gevangenis gezeten en is een maand op vrije voeten. Omdat hij door zijn laatste ex op straat wordt gezet, biedt zij hem onderdak aan. Ze haalt hem op bij een hotel en hij blijft bij haar logeren. Als zij de volgende dag om 13.00 uur naar haar vader vertrekt, ligt hij nog te slapen. Als ze terugkomt, is hij verdwenen.

Die nacht merkt ze rond 1.00 uur dat de reservesleutel weg is (ze kijkt in de keukenla voor haar e­-sigaret). Ze meldt dit via de app aan haar vader, maar die reageert niet. Dochter onderneemt verder ook geen actie en gaat slapen. De dag daarop merkt ze dat de auto weg is. Buren hebben de BMW om 5.15 uur horen wegrijden. Er zijn geen braaksporen op de weg of iets dergelijks en de dochter is ervan overtuigd dat haar ex-­vriend de sleutel heeft meegenomen. Ze heeft verder geen informatie over hem. Ze weet niet waar hij woont of wie zijn vrienden zijn.

De klacht:

De heer E. claimt de gestolen auto op de verzekering van a.s.r. Die wordt afgewezen omdat er niet alles aan is gedaan om schade te voorkomen of zo klein mogelijk te houden. In de voorwaarden staat dat de verplichting zoweI voor de verzekeringnemer geldt als voor de houder van het voertuig, de dochter dus. Een appje op het late tijdstip naar haar vader die al lag te slapen nádat ze ontdekte dat de reservesleutel verdwenen, is echt te weinig. Op dat moment stond de auto nog voor de deur. Verder is er geen actie ondernomen om de diefstal te voorkomen. De dochter dient vervolgens de klacht in. Volgens haar staat er foute informatie in de afwijzingsbrief aan verzekerde, haar vader. ‘Ik heb wel gelijk de politie gebeld. En je kunt mij niet kwalijk nemen dat ik mijn woning heb verlaten en H. daar alleen liet. De sleutel lag uit het zicht.’

De oplossing:

Hoewel de afwijzing van a.s.r. in beginsel correct is, zijn er twijfels. Enerzijds of de afwijzing standhoudt bij het Kifid / de rechtbank, maar belangrijker of a.s.r. het de vader kwalijk kan nemen dat zijn dochter te weinig heeft gedaan. Na beraad met onder meer Juridische Zaken wordt besloten tot een schikking. Van de dagwaarde van de BMW van € 36.500 wordt € 21.900 toegewezen. De klant is tevreden met deze oplossing.