Piet de Vries, beheerder Stichting Kunst en Historisch Bezit:

‘Wie naar deze beeldjes kijkt, kan zien dat het vakwerk is’

Piet de Vries hoeft niet lang na te denken over de vraag welk kunststuk van de tentoonstelling hij het meest indrukwekkend vindt. ‘Deze beeldjes zijn kleinere versies van de beelden die aan de voorkant van een van de oude panden van a.s.r.-voorganger Levensverzekering Maatschappij Utrecht aan het Amsterdamse Damrak te zien zijn. Die panden zelf zijn overigens ook fascinerend.’

Door Marleen Veldhuijzen

‘Wie naar deze beeldjes kijkt, kan zien dat het vakwerk is. In 2010 kwam de toenmalige marketingmanager, die zich naast marketing ook bezighield met de historie van a.s.r., met een zelf getimmerd houten kistje naar me toe. Toen hij dat kistje opende, zag ik de beeldjes daarin liggen. Allemaal keurig in een eigen vakje. Dat vond ik zo bijzonder. Dat gevoel werd verder versterkt toen wij deze beeldjes lieten restaureren. De restaurateur pakte het beeldje uit het kistje en hield het vast alsof het een pasgeboren baby’tje was.


De kleine beeldjes zijn overigens gemaakt als voorbeeld van de beelden die je in het groot ziet aan de buitenkant van een van de oude panden van Levensverzekering Maatschappij Utrecht op het Damrak. De beelden zijnsymbolen die gebruikt werden in het verzekerings­wezen. Neem het beeld van de vrouw met kind op de arm, dit symboliseert de beschermende liefde.

En het beeld van de vrouw met spaarpot verwijst naar de spaarzaamheid. Er zit ook een beeld bij dat een zelfportret is van beeldhouwer Mendes da Costa. Dat is het beeld van de man met het boek en de hand uitge­strekt naar een in elkaar gehurkt monster. De wijsheid die het kwaad bedwingt.


Ik ben weg van de beeldjes, maar de panden aan het Damrak mogen er ook zijn. Deze panden zijn nog steeds eigendom van a.s.r. real estate en inmiddels zijn er appartementen in gevestigd. Ik ben er samen met een filmploeg binnen geweest zodat we beelden kunnen laten zien op de tentoonstelling. Ook binnen ziet het er schitterend uit. We zijn zelfs uitgenodigd door een bewoner om in zijn woning te komen kijken. Echt heel erg mooi. Jammer is wel dat de beelden aan de buiten­kant echt aan restauratie toe zijn. Ze zijn helemaal zwart uitgeslagen door het vuil.

Ik hoop dat ze daarmee aan de slag gaan. Zonde als ze zo ten onder gaan.’