Onze MTA

‘Het was een feest om te zien hoe de bewoners genoten’

De dove oudere bewoners uit Huis De Gelderhorst in Ede een onvergetelijke vakantieweek bezorgen. Dat was het doel van Femke Zeldenrijk en haar team Schade Particulier. En dat is gelukt. De ervaring is voor de collega’s zo leuk dat ze dit jaar meer van dit soort projecten samen met a.s.r. foundation willen plannen.


Door Marleen Veldhuijzen


‘Echt op vakantie gaan zit er niet meer in voor de bewoners van De Gelderhorst. Daar zijn ze inmiddels fysiek niet meer toe in staat door hun beperking en leeftijd. Daarom besloot de begeleiding een vakantie­week in eigen huis voor hen te organiseren. Via a.s.r. foundation kwamen mijn collega Esther Molenaar en ik met ze in contact en hebben hen samen met de rest van het team Schade Particulier geholpen met de organisatie en begeleiding. De vakantieweek was in oktober en had als thema Oktoberfest met een vleugje après ski. Op het parkeerterrein hebben we een grote tent neergezet waar we allerlei spelletjes hebben georganiseerd zoals bierpul sjoelen, bingoën en boogschieten, maar ook een bierproeverij en een barbecue.


Activiteiten ondernemen met dove mensen is een behoorlijke uitdaging. Zeker als je geen gebarentaal spreekt en vaak niet weet wat er wordt bedoeld.

Om de bewoners toch goed te kunnen begrijpen en waar nodig te ondersteunen, hebben we een korte cursus gebarentaal gevolgd. Tijdens deze cursus werden de basisgebaren uitgelegd. Vragen of mensen een kop koffie willen, een koekje erbij of iets anders willen eten, is nu een stuk makkelijker.


In totaal hebben 33 collega’s zich over 5 dagen verdeeld voor de feestweek ingezet. Zij waren in dagdelen beschikbaar. Ik ben zelf op de afsluitende avond actief geweest. Het was een feest om te zien hoe de bewoners genoten van alle activiteiten. We hebben echt een heel mooie week met elkaar gehad en daarom zijn we van plan om ook dit jaar met een aantal activiteiten mee te doen. Helaas zal ik daar zelf niet bij zijn, want ik ben inmiddels werkzaam op andere afdeling maar ik ga mijn best doen om ze ook hiervoor te enthousiasmeren.’

Ook deelnemen aan een maatschappelijke teamactiviteit?

Veel maatschappelijke organisaties kunnen wel wat extra hulp gebruiken.

a.s.r. foundation heeft een kalender met activiteiten waarmee je met je team kunt helpen.
Meer informatie staat op: Infonet> over a.s.r.> a.s.r. foundation