Steeds duurzamer
naar kantoor

Het programma Duurzame Mobiliteit werd in 2019 geïntroduceerd. Doel is medewerkers bewust te maken van hun reisgedrag en ze te bewegen om duurzame keuzes te maken voor hun woon-werkverkeer en hun zakelijke reizen. Zo wil a.s.r. in 2025 haar CO2-uitstoot als gevolg van woon-werkverkeer en zakelijk reizen, met 50% terug­gedrongen hebben..

Om medewerkers te helpen, biedt het programma alternatieven voor het reizen met een auto op fossiele brandstof en praktische en financiële ondersteuning om een duurzame keuze te maken. Het afgelopen jaar werd een fietsplan geïntroduceerd, waarmee medewerkers fiscaal aantrekkelijk een nieuwe fiets konden aanschaffen en de NS-Business Card. Hiermee reis je 365 dagen per jaar gratis met het openbaar vervoer. Je doet hiervoor wel afstand van je Km mobiliteitsbudget.

Amber
Daarnaast ging a.s.r. een samenwerking aan met Amber. Er kwam een ‘Amber-hub’ op het terrein, en medewerkers kunnen voor al hun zakelijke kilometers nu gratis gebruik maken van een duur­zaam geproduceerde, via a.s.r. op groene stroom rijdende BMW I3. Ook zijn de collega’s van Vastgoed bezig met het onderzoeken in hoeverre we onze eigen vastgoedportefeuille kunnen gebruiken voor het creëren van nog meer openbare hubs.Voor de lease-auto’s geldt al enige tijd een maximum uitstoot van de leaseauto van 103 gram per kilometer. Op dit moment zijn ongeveer 7 op de 10 nieuw bestelde auto’s volledig elektrisch.

Vervolg
Het komende jaar wordt het programma vervolgd. Daarover volgt binnenkort meer informatie. In 2020 kun je dus ook weer kiezen voor het fietsplan. Voorwaarde is wel dat je een arbeids­overeenkomst met a.s.r. hebt en dat je de afgelopen 4 jaar niet hebt meegedaan met het fietsplan. De NS-Business Card 2020 kun je ook in de loop van het jaar 2020 nog bestellen. Kijk voor meer informatie op HR Infonet, mobiliteit.

De huidige opbrengst van de initiatieven die in 2019 zijn gestart:

Fietsplan:

er zijn 425 fietsen besteld en dat aantal loopt gestaag op. In januari 2020 werd er gemiddeld bijna 1 fiets per dag besteld.

NS-Business Card:

467 collega’s ruilden hun Km mobiliteits-budget in voor een NS-Business Card. Van de nieuwe collega’s die vanaf oktober 2019 in dienst kwamen, koos ruim 70% voor de NS-Business Card in plaats van voor het Km mobiliteitsbudget.

Amber:

194 collega’s hebben een Amber-account aangemaakt. Er is 1000 keer een Amber gereserveerd, en medewerkers hebben in totaal 96.000 km gereden in een Amber. Hiermee is zo’n 12 ton CO2 bespaard.